25.7.11

intihal intihardır

intihal nedir, pardon?

bakan ömer dinçer'in vaktiyle, bakan olmadan önce yardımcı doçentiyle birlikte yazdığı çalışmada intihale rastlanmadığını söyleyen yök, şöyle bir rapor yazmış bugünkü radikal'in haberine göre:

“Eserlerin genel karakteri itibarıyle bilimsel kurallara uygun olarak hazırlandığı, fakat bazı usul, gösterim biçimi, ifadelendirme yetersizlikleri olduğu, eserin intihal açısından değil, bilimsel yazım ve alıntı yapma kurallarına uyum kalitesi açısından değerlendirilebileceği, iddia edilen konuların intihal kapsamına girmeyeceği sonuç ve kanaatine varılmıştır.”

türkçesi şu: ömer dinçer başka bir kitaptan alıntı yapmış, kaynak göstermemiş; cümleleri olduğu gibi almış, kendi anlatım biçimiyle yeniden yazmaya bile tenezzül etmemiş ve kaynak göstermemiş. yani başkasının yazdıklarını alıp kendisi yazmış gibi yapmış. yani intihal yapmış. intihal tanım olarak bu zaten: "yaygın bilgi"nin parçası olmayan, özgün bir sözü, fikri vs alıntıladığını göstermezsen intihal yapmış olursun. lisans öğrencisiyken öğretirler adama nasıl alıntı yapacağını. turnitin diye bir program var, veri tabanındaki ve internet arşivlerindeki yazılı belgelerle öğrenci ödevlerini karşılaştırıp intihal varsa saptıyor mesela. kimi durumlarda öğrenciyi okuldan atıyorlar. doçent olmuş adam alıntı yapmasını bilmiyorsa zaten doçentlikten atılmalı; kendi öğrencilerine nasıl öğretecek ki alıntı yapmanın doğru yolunu?

akademik dünyanın en önemli kurallarından biri bu: başkasının fikrini kullanmak serbest, ama fikrin başkasına ait olduğunu belirttiğin sürece. bunu beceremeyenler akademisyenliği bıraksın, romancı olsun ya da blog yazsın.

memleketin her tarafı şike yahu; bize ulusal bir etik kurulu (etik kurul değil bu arada!) lazım.

2 yorum:

  1. Yazıya ilişkin resim seçimi yine çok iyi olmuş!

    YanıtlaSil
  2. romancılığı ya da blog yazarlığını akademisyenliği beceremeyenlere "bırakmak" pek de yerinde bir fikir gibi görünmüyor. bir makalenin, tezin kitabına uygun nasıl yazılacağını bilmek istemeyen ya da bilmezden gelen birinin roman yazma konusundaki performansının pek de iyi olmayacağını düşünüyorum. düşünce üretme ya da üretilmiş düşünceyle ilişki kurma konusunda bariz beceriksizlik roman yazma konusunda kişiyi daha fazla kısıtlar.

    haksız mıyım sayın akaş? (gülme sakın!)

    YanıtlaSil

adınızın görünmesini istiyorsanız ama google hesabınız yoksa lütfen yorumunuzun sonuna adınızı ekleyin.