27.12.10

şeytan bunun neresinde?

salman rushdie'den hoşlandığımı söyleyemem - insan olarak da, yazar olarak da. midnight's children'dan 30-40 sayfa okumuşluğum vardı üniversite yıllarında, satanic verses o kadar bile gitmedi. sonra bir gün brooklyn'de bir imza gününde paul auster'ın sevimli ve mütevazı duruşundan sonra karşıma çıktı rushdie'nin kasıntı ve şişkin halleri, çekemem dedim.

bunu söyledikte, türkiye'de şeytan ayetleri'nin hala yayımlanamamış olması,  zaman zaman hatırladığım verilerden biri olagelmiştir. naipaul gümbürtüsü patlak verdiğinde mesela, yeniden hatırlamış ve şeytan ayetleri'ni çevirmeye, yayımlamaya, hatta elinde basılı nüshasını taşımaya yeltenebileceklerin haliyle pek az olacağını bir kez daha idrak etmiştim. anlaşıldığı kadarıyla böyle deliler yok değilmiş - "kara güneş basım" adında, kim olduklarını bilemediğim birileri, kitabı 28 ocak'ta piyasaya sürmeye hazırlanıyormuş. yayınevinin sayfasını şurada görmek mümkün:

http://karagunesbasim.blogspot.com/

konuyla ilgili daha fazla bilgisi olan varsa dinlemeye hazırım.

4 yorum:

  1. yazarı ve yayıncıları hakkındaki ölüm fetvası halen yürürlükte bildiğim kadarıyla. bence internet üzerinden yayınlamaları bile feci riskli bir iş. hele ki islam ülkeleri ile çevreli ve halkının yüzde doksanından fazlası müslüman olan bir ülkenin diliyle bu risk kat be kat daha artıyor.
    müslümanlar zaten, eski cahiliye denen pagan inanışlarını ibrahim'in oğlu ismail'den araplara geçen islam dininin sonradan bozulması olarak görürler. yani yazarın kitabında bahsettiği allah'ın eski arap inanışlarında yer almasını ve diğer tanrıçaların sonradan uydurulduğunu kabul ederler. ancak müslümanların sert çıktığı nokta, hac suresinde bahsi geçen "lat menat ve uzza, bu tanrıçaların şefaatleri umulur" ifadesinin sonradan muhammed tarafından "bunları bana şeytan okuttu" diyerek kaldırılması. yani muhammed'in başlarda kureyşlilere sempatik görünmek ve taraftar toplamak için allah'la beraber kızlarınıda tanrı kabul ettiği, daha sonradan güçlenince kızları reddederek allah'ı tek ilan ettiğine yönelik ifadeler.
    ayetler romanda bahsedildiği gibi, buna yönelik iddiaları çok güçlü biçimde destekliyor.

    YanıtlaSil
  2. Yurtdışındaki yayımcı ne diyor? Yayın hakkının alındığını sanmam.

    YanıtlaSil
  3. bilgenin birisi diyor ki hayatında birkere bile olsun yanıldığını düşün. Fishmen

    YanıtlaSil
  4. dağıtımı yapılmış bile.

    YanıtlaSil

adınızın görünmesini istiyorsanız ama google hesabınız yoksa lütfen yorumunuzun sonuna adınızı ekleyin.