10.2.21

sıcaklığı zaman cinsinden ölçebilir miyiz? - bir deneme

elini ocağa tutan herkesin bilebileceği gibi, zamanın uzunluğu sıcaklıkla değişir. fizik ne diyor bu konuda? küçük taklalarla sonuca ulaşacağım.

önce zamanın tanımına bakalım. 1 saniyeyi nasıl tanımlıyoruz? eskiden dünyanın dönüş süresine göre tanımlanırdı, artık bir sezyum-133 atomunun 9,192,631,770 periyodu için geçen süre olarak tanımlanıyor.

bu çok çok hassas bir ölçüm, ama yine de kusursuz değil. bu periyot sayısı 0 Kelvin sıcaklığı için geçerli. 293 K'de (oda sıcaklığında) 10^-5 kadar artıyor periyot sayısı. 1 periyot artması için 293x10^5 K artması gerekiyor sıcaklığın.

güneş yüzeyindeki sıcaklığın 10^7 K olduğunu biliyoruz; dolayısıyla bu sıcaklıkta sezyum atomunun periyot sayısı 0.34 kadar uzuyor. başka bir deyişle güneş yüzeyinde 1 saniye, 3.72x10^-11 oranında daha kısa sürüyor. yani pek pratik değil ama çok büyük sıcaklık değişimlerini çok küçük süre değişimleriyle ölçebiliyoruz.

izlediğiniz için teşekkürler.

not: zaman yolcularına not: bu yöntemle zamanda yolculuk da yapılabiliyor ama gideceğiniz yere ulaştığınızda pek yüzüne bakılacak bir halde olmazsınız. güneş yüzeyinde 6 trilyon yıl geçirip dünyaya döndüğünüzde takviminiz dünya takviminden bir gün geride olur, yani zamanda bir gün geriye gitmiş olursunuz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

adınızın görünmesini istiyorsanız ama google hesabınız yoksa lütfen yorumunuzun sonuna adınızı ekleyin.