12.12.18

ku-ko kurgu kolektifi



Yayıncılık tarihimizin yakın döneminden bir çıkmaz dehlize girelim:

2010 civarıydı, daha sonraları KÜY'de "Tuhaf Etki" dizisinin kaynağını oluşturacak bir hassasiyet peydahlandı bende - Türkiye'de garip, ilginç, nereden çıktığı ve peşinden neyin geldiği belli olmayan birtakım kitaplar yayımlanıyordu. Bunlar pek az basılmış, pek az okunmuş, sonra da unutulup gitmişti. Bu metinleri bir araya getirmek ve hiç tükenmemelerini sağlamak nasıl mümkün olurdu?

Cengaver bir yayıncı, parasına kıyıp bu kitapları normal yoldan yayımlayabilir, satmamalarını göze alabilirdi tabii, ama Türkiye'de bir kitap satmıyorsa onu kitapçılarda bulmak da imkansızdı, en iyi ihtimal internetteki satış sitelerinde bulunacaktı. İşin içine internet girince bu kitapları yalnızca e-kitap formatında yayımlamanın bir çıkış yolu sağlayabileceğini düşündüm. Bir kolektif kuracaktık, herkes birbirinin düzeltisini yapacaktı, şablon bir tasarım kullanacaktık, epub (e-kitapların kullandığı dosya formatı) dönüşümünü zaten internet satış siteleri gerçekleştiriyordu. Kitapların etiket fiyatını standart 5 tl yapacaktık, satış gelirinin yüzde 90'ınını da yazara verecektik.

ku-ko Kurgu Kolektifi böyle ortaya çıktı; Faruk Ulay, Süreyyya Evren, Selçuk Orhan, İsmail Pelit ve ben, Merkez Komite üyesi ilan ettik kendimizi, Faruk tasarım işlerini gerçekleştirdi, ardından metinleri, yazarları belirledik. Logomuz yukarıdaki gibi oldu - "kuko"nun guguk kuşunu çağrıştırmasından hareket etti Faruk. Sonra daha ciddi ve eski sol yayınlar çağırışımlı bir logoya karar verdik, kapaklarda bunu kullandık:


Kapaklar şöyleydi:







































ku-ko için bir manifesto hazırladık:

ku-ko kurgu kolektifi, kağıtsız yayıncılık yapar; kağıt üzerinde yayıncılık yapmaz.

ku-ko, ortak paydası olan bir grup yazarı ve bir grup metni bir araya getirmek için kurulmuştur. kuruluş tarihi 2011'dir.

ku-ko, bir araya getirilen metinleri sürekli olarak dolaşımda tutmak ve okurun bunlara her zaman erişebilmesini sağlamak için, "baskısı tükenmek" kavramını geçmişe gömmek için kurulmuştur.

ku-ko, yazarların kendi metinleri üzerindeki hak ve kontrollerini olabildiğince artırmak için kurulmuş; kitap satışından yayıncıya kalan payın %91'ini yazarlarına ödeyerek ilk adımı atmıştır.

ku-ko, kurucu yazarları arasından gönüllü katılımla oluşturulmuş beş kişilik bir merkez komitesi tarafından yönetilir.

ku-ko, tüm çalışma ve hesaplarının, üyesi olan yazarlar nezdinde açık ve şeffaf olması ilkesini benimsemiştir.

ku-ko, kitap fiyatlarının okur önünde bir engel olmaktan çıkmasını sağlamayı hedefler.

ku-ko, en gelişmiş okuma teknolojilerini kullanır ve bunu, metnin dışındaki şeylere değil, metnin kendisine odaklanılması için yapar.

dolayısıyla ku-ko, metnin kendisini en önemli şey kılmaya yönelik bir çağrıdır.

Yayın listemiz aşağıdaki gibiydi (Merkez Komitesi üyeleri birbirlerinin kitaplarını da bu kapsamda değerlendirmekte bir beis görmemişti):

 ağır roman -metin kaçan
 alınyazım kılavuzu - ilhan durusel
 altıncı ırk - berrak yurdakul
 amber - faruk ulay
 anarşik rehavet - mehmet açar
 annem bir robot doğurdu - melida tüzünoğlu
 bayan mira'yla ufak bir gezinti - semra topal
 bir ev bir dağ bir şehir - erhan memiş
 blöf kitap - ilhan durusel, tansu m. gülaydın
 boşvermişler - sabri gürses
 büyük a - nilüfer güngörmüş
 cami - ismail pelit
 geçen kış - tankut aykut
 gizli hava müzesi - cem akaş
 katakofti - gökdemir ihsan
 kontrol kalemi - murat yalçın
 konuşmayan tavus kuşu camio - berrak yurdakul
 musiki bu - ismail pelit
 noktanın kesişimleri antolojisi -  cem akaş
 öldüren şehir - ömer ayhan
 postu modern kızıl tilki - hakan toker, pelin kalp
 sevişme - sabri gürses
 taş kayık - selçuk orhan
 tekerleksiz bisikletler - cem akaş
 tuhaf insanlar zamanı - faruk ulay
 yaşayıp ölmek, aşk ve avarelik üzerine kısa bir roman - süreyyya evren 
 zaman zeman öyküleri - süreyyya evren

Hızlı bir çıkış yaptı ku-ko, basından ilgi gördü, fakat tanıtım bütçemiz olmadığından ilgiyi canlı tutamadık. Bir başka zorluk da yayıncıları kitapların fiziksel haklarını kendilerinde tutmaya ama e-kitap haklarını bize bırakmaya ikna etmekte çıktı. O dönemde kimse e-kitap meraklısı değildi aslında, ama yine de yayıncıların çoğu ileride işlerine yarar diye e-kitap haklarını vermemeyi tercih etti.

Dolayısıyla ku-ko, erken ötmüş ve sonra nasıl öteceğini planlamamış bir kuş olarak, bir süre sonra tıkandı, yavaş yavaş unutuldu; dün akşam karşıma ilk logo çalışmaları çıkmasaydı benim de aklıma gelmeyecekti:



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

adınızın görünmesini istiyorsanız ama google hesabınız yoksa lütfen yorumunuzun sonuna adınızı ekleyin.