CHP'nin 135 milletvekilinden 61'i için Meclis'e dokunulmazlıklarının kaldırılması fezlekesi sunulmuş durumda. Önce Hazırlık Komisyonu'nda, ardından Karma Komisyon'da görüşüldükten sonra konu Genel Kurul'da tartışılacak ve her fezleke tek tek oylanacak. 61 milletvekilinin dokunulmazlığı bu şekilde kaldırılabilir, bunun için karar yeter sayısı AKP'de var.
Bunun ardından dosyalar savcılığa gidiyor, savcı tutuklu yargılama talep edebiliyor.
61 milletvekili hakkında karar kesinleşirse milletvekillikleri düşüyor.
Bunun üzerine Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, Anayasa'nın 68. ve 69. maddelerine göre, CHP'nin eylemlerine dayanarak ve 135 milletvekilinden 61'inin genel başkan da dahil olmak üzere maddede anılan "nitelikteki fillerin işlendiği bir odak haline geldiği" suçlamasıyla Anayasa Mahkemesi nezdinde dava açabiliyor, Anayasa Mahkemesi de bu maddelere dayanarak partiyi kapatabiliyor.
Kapanan parti yeniden kurulamıyor, üyeleri beş yıl boyunca başka bir partiye üye olamıyor.
Bu durumda 135 milletvekilliği birden düşmüş oluyor ve bunlar için CHP'nin katılamayacağı kısmi seçimler yapılıyor.
Şimdiki Meclis'te AKP+MHP+DEM sandalye sayısı 376. Referanduma gitmeden anayasa değişikliği yapmak için gerekli sandalye sayısı 400. Yani bu üç partinin kısmi seçimde 135 milletvekilliğinden 26'sını kazanması anayasa değiştirebilmeleri için yeterli.
anayasa, md. 68:
Siyasî partilerin tüzük ve programları ile eylemleri, Devletin bağımsızlığına, ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne, insan haklarına, eşitlik ve hukuk devleti ilkelerine, millet egemenliğine, demokratik ve lâik Cumhuriyet ilkelerine aykırı olamaz; sınıf veya zümre diktatörlüğünü veya herhangi bir tür diktatörlüğü savunmayı ve yerleştirmeyi amaçlayamaz; suç işlenmesini teşvik edemez.
anayasa, md. 69:
Siyasî partilerin kapatılması, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının açacağı dava üzerine Anayasa Mahkemesince kesin olarak karara bağlanır...
Bir siyasî partinin 68 inci maddenin dördüncü fıkrası hükümlerine aykırı eylemlerinden ötürü temelli kapatılmasına, ancak, onun bu nitelikteki fiillerin işlendiği bir odak haline geldiğinin Anayasa Mahkemesince tespit edilmesi halinde karar verilir. (Ek cümle: 3/10/2001-4709/25 md.) Bir siyasî parti, bu nitelikteki fiiller o partinin üyelerince yoğun bir şekilde işlendiği ve bu durum o partinin büyük kongre veya genel başkan veya merkez karar veya yönetim organları veya Türkiye Büyük Millet Meclisindeki grup genel kurulu veya grup yönetim kurulunca zımnen veya açıkça benimsendiği yahut bu fiiller doğrudan doğruya anılan parti organlarınca kararlılık içinde işlendiği takdirde, söz konusu fiillerin odağı haline gelmiş sayılır...
Temelli kapatılan bir parti bir başka ad altında kurulamaz.
Bir siyasî partinin temelli kapatılmasına beyan veya faaliyetleriyle sebep olan kurucuları dahil üyeleri, Anayasa Mahkemesinin temelli kapatmaya ilişkin kesin kararının Resmî Gazetede gerekçeli olarak yayımlanmasından başlayarak beş yıl süreyle bir başka partinin kurucusu, üyesi, yöneticisi ve deneticisi olamazlar.