10.1.16

21. yüzyılda ensest, pedofili ve devlet



diyanet işleri yüksek kurulu'nun internet sitesinde "dini bilgilendirme platformu" adında bir sayfa var, buraya şöyle bir soru gelmiş:

“Bir babanın öz kızına duyduğu şehvet, karısıyla olan nikâhını düşürür mü?”

yüksek kurul da aşağıda görüldüğü gibi bir cevap vermiş (bazı mezheplere göre nikah düşmez, hanefilere göre düşer, ama tenin tene değmesi ve kızın dokuz yaşından büyük olması gerekir).

yani, kızınız dokuz yaşından küçükse her halükarda hallenebiliyorsunuz, karınız da öyle bakıyor. dokuz yaşından büyükse, dokunmadan bir yolunu bulabiliyorsanız ne ala. iktidarsızsanız, istediğiniz kadar taciz edebilirsiniz bu arada. karınızdan vazgeçip kızınızı seçerseniz, kimse için problem kalmıyor.

bu cevap sonra siteden kaldırıldı tabii, hatta sanırım platformun tamamı kaldırıldı. gerçek bir skandal, neresinden bakarsanız bakın. "dokuz yaş" ayrıntısının kaynağını bilmeyenler olabilir, peygamber'in ayşe'yle evlenme yaşıdır. tabii ki bunun tarihsel bir gerçek olup olmadığı tartışılabilir, ama bu hiç önemli değil aslında. önemli olan, bunu günümüz islam'ının içselleştirmiş olması, kerteriz olarak alması, sübyancılığa mazeret olarak kullanılmasını mümkün kılması. "öz kızı" bile olsa.

daha geniş bir perspektiften bakacak olursak, "hukukun kaynağı" konulu kadim tartışmaya döndüğümüzü görebiliriz. ben "gerçek islam", "ideal islam", "romantik islam", "gözden geçirilmiş islam" gibi hayali kurgular peşinde değilim. ensest ve pedofiliye karşı durmasını bile beklemiyorum bu örnek üzerinde konuşursak; bir din, pekala bunları destekleyebilir, bu o dine inananların sorunudur - bu inançlarıyla hareket etmeye kalktıklarında herkes gibi yasaları karşılarında bulmaları beklenir. benim istediğim son derece minimal bir şey: din devleti olmayan bir ülkede, hukuki bir konuda (ya da hukuki uzantıları olan bir konuda) görüş bildiren ve uzmanlığı dini konular olan bir devlet kurumunun, "burada verilen bilgiler, islam fıkhı tarihine aittir; günümüzün yasa, kural ve adetlerinden farklı olabilir, cihazınızın ayarlarıyla oynamayınız ve bunu evde denemeyiniz" türü bir not koyabilmesi. diyanet işlerinin 2015 bütçesi 5.743 milyar lira (neredeyse içişleri ve dışişlerinin toplamı kadar).  bu kadar bütçesi olan bir kurum için böyle bir not, maddi-manevi fazla bir yük getirmese gerek.

***
ayşe olayının kaynağı:
sahih buhari, cilt 5, kitap 58, no. 234:
Volume 5, Book 58, Number 234 :
Narrated by Aisha
The Prophet engaged me when I was a girl of six (years). We went to Medina and stayed at the home of Bani-al-Harith bin Khazraj. Then I got ill and my hair fell down. Later on my hair grew (again) and my mother, Um Ruman, came to me while I was playing in a swing with some of my girl friends. She called me, and I went to her, not knowing what she wanted to do to me. She caught me by the hand and made me stand at the door of the house. I was breathless then, and when my breathing became Allright, she took some water and rubbed my face and head with it. Then she took me into the house. There in the house I saw some Ansari women who said, "Best wishes and Allah's Blessing and a good luck." Then she entrusted me to them and they prepared me (for the marriage). Unexpectedly Allah's Apostle came to me in the forenoon and my mother handed me over to him, and at that time I was a girl of nine years of age.

(http://www.sahih-bukhari.com/Pages/Bukhari_5_58.php)


***
konuyla ilgili ilginç bir yorum için: http://www.theguardian.com/commentisfree/belief/2012/sep/17/muhammad-aisha-truth


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

adınızın görünmesini istiyorsanız ama google hesabınız yoksa lütfen yorumunuzun sonuna adınızı ekleyin.