20.8.13

robinsonların adası



istiklal caddesinde iki güzel kitapçı vardır - biri ilk gözağrım pandora, ikincisi robinson crusoe. yeri dardır ikisinin de, ama en verimli şekilde kullanmasını bilirler. ikisi de gerçek kitapçıdır, kitaptan anlama ve iyi kitabı öne çıkarma anlamında.

robinson crusoe'nun adası belli ki giderek küçülüyor, köpekbalıkları etrafı sarmış. kitapevi bir kampanya başlatmak zorunda kaldı, bir tür bağış kampanyası aslında - nakit sıkıntısını atlatabilmek için, müşterilerine peşin ödemeli kart satıyor, sonra o tutardan, zaman içinde alacağınız kitapların bedelleri düşülüyor.

robinson crusoe'nun günü kurtarmak zorunda kalacak hale gelmesi, bütün kitapseverler/kitapçıseverler için üzücü elbette. daha da üzücü olanı, bu yöntemin -eğer bir saadet zinciri oluşturmayacaksa!- kısa sürede yetersiz hale geleceği ve kitapevinin daha da büyük bir maddi yükümlülükle karşı karşıya geleceği gerçeği.

acaba robinson için geniş ve genişleyecek bir mütevelli heyeti kurulsa, yıllık kira gideri bu heyetin bağışlarıyla mı karşılansa? bir kitapçı kolektifine doğru...

2 yorum:

  1. koca koca yayınevlerinin birleşip tekelleştiği bir dünyada, bir şeyler yapılmalı, evet...

    YanıtlaSil
  2. Benim anlamadığım şu.
    Robinson Crusoe'nun müşterisi/hedef kitleri/ruhdaşı her neyse adı, bilinçli, seçici okur/kitap delisi değil mi.
    Yani Türkçe ve Türkçe dışı dillerde düzenli kitap, dergi, yayın takip eden kitle. E şimdi veryansın eden de aynı insanlar. Haliyle alışverişlerini amazon, idefix, nadirkitap... gibi yerlerden yapıyorlar. Bu alışkanlıktan cayabileceklerse amenna. Ama sürekli olacağını sanmıyorum pratikte.
    Caddede büyük sanat sponsorları var. İş Bankası, Turkcell, Garanti vsvs. Sponsorluk kapısı denendi mi acaba? Yani beş altı firma 1 yıllık kiraya sponsor olsa, Robinson da bu sürede toparlanma yolları arasa. Bakalım RobCard'a olan ilgi sürecek mi bu süreçte?
    Sonra, ben Robinson'u severim, yolum düştükçe uğrarım. Eskiden dana çok düşerdi ama belirtmeliyim. Duruşunu da severim. Keşke bu RobCard yerine bir hediye çeki tasarlansaydı. RobCard bana göre Robinson'un duruşunu bozmasa da, duruşuna uymadı. Şartlar falan tamam hepimiz uymak zorundayız şartlara. Bana göre önemli olan niyeti sürdürmek. Gerekirse Robinson'a yakışır biçimde yeni bir adada "kurulabilmek". Beyoğlu sinemasız kaldı kalacak, kitapçısız kalmasın.

    YanıtlaSil

adınızın görünmesini istiyorsanız ama google hesabınız yoksa lütfen yorumunuzun sonuna adınızı ekleyin.