27.3.12

reklamcının ihaneti

yapı kredi, güzel bir iş yapmış, yapı kredi yayınları'nın değerini bildiklerini ifade eden tam sayfa bir reklam vermiş, ben radikal'de gördüm: "bir banka olarak en değerli kağıtlara yatırım yapıyoruz." yky'nin bugüne kadar 3500 başlık yayımladığını, yılda bir milyon kitap bastığını, yurt çapında kitapçılar açmayı da sürdürdüklerini vurguluyor reklam. eski bir yky'li olmasaydım bile gurur duyardım. yky'nin yanı sıra ykb'nin kendisini de, bu farkın farkında olmalarından ötürü kutlarım.

ancak, reklamda bir tuhaflığın dikkatimi çektiğini de söylemeden geçemeyeceğim (bunun geldiğini biliyordunuz herhalde!). tam sayfa olarak kullanılan kitap görseline yakından baktığınızda, bunun bir yky kitabı değil, lehçe yazılmış bir polonya kitabı olduğunu görüyorsunuz. koskoca yapı kredi yayınları'nın o 3500 kitabı arasında, reklama konacak kadar yakışıklı tek kitap yok mu demek bu? opel reklamında renault görseli kullanmak gibi birşey. reklamı hazırlayan ajans (m.a.r.k.a), zahmet edip o 3500 kitap arasından bir tanesinin (kazım taşkent dizisinden olabilir, büyük boy kitaplardan olabilir, edebiyat dizisinden de olur) fotoğrafını çekmemiş, belli ki internetten 10 dolara görsel indirmiş, çakmış. biraz ayıp olmuyor mu? bu nasıl "çizgi üstü", hangi çizginin üstü, diye sormazlar mı?

6 yorum:

  1. Edebiyatın kendisi bir banka yatırımı olmuş, o değil de kitabın lehçe olması mı dikkatinizi çekiyor?

    YanıtlaSil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. Afedersiniz, sermaye dediğiniz kurumların sanatı kullanarak halkla iliskiler yapmaması halinde söyleneceği varsayilan bütün bu seylerin bir kaynağı var mı?

    YanıtlaSil
  4. burhan karaçam sonrası yapı kredi kimliğindeki değişimin iyi bir örneği.
    kendini muteber konumlayan reklamveren, muteber yayınevi için verdiği ilana fotoğraf bile çektirmiyor...

    ano nim

    YanıtlaSil
  5. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  6. :) yky'ye ne kızacağım...
    yky ile nitelikli mesaisi olan insanlar hakkını verir/verecektir zaten.
    reklamveren yky değil zaten, yapı kredi bankası.
    tek örneği bu olmayan, yalapşap, algülümvergülüm, kerametikendindenmenkul çalışma anlaşışından bıktım/bıktık; hepsi o.

    ano nim

    YanıtlaSil

adınızın görünmesini istiyorsanız ama google hesabınız yoksa lütfen yorumunuzun sonuna adınızı ekleyin.