10.8.10

çıkarın kağıtları, sözlü!

müslüman olsun olmasın, islam hakkında düşünen/düşünmek isteyen herkesin elinin altında olması gereken bir kitap: kuran ne diyor?

arka kapaktan bazı sorular:
nasıl ceza vermek gerekir?
sözden ve yeminden dönmek mümkün müdür?
zulmedeni bağışlamak gerekir mi? yoksa saldırana saldırmak mı doğrudur?
kadın eşcinselliği, erkek eşcinselliğinden farklı mıdır?
çocuğu ne kadar emzirmek gerekir?
faizin iyisi var mıdır?
gece çalışılabilir mi?
"kulak hırsızlığı"nın cezası nedir?
müslümanlar nerede şarap içebilir?
hangi durumda öğüt verilmelidir?

"19"u yazarken kuran'ı yeniden birkaç kez okumam gerekmişti, her seferinde bana çarpıcı gelen şeylerden biri şuydu: kuran'ın ne dediğini, bugünün insanına, müslümanca bir yaşam sürdürmek isteyen insana ne dediğini anlamak için epey uğraşmak gerekiyor. kuran'da mesel de çok az, yani anlatılan hikayelerden ders çıkarttırma yöntemi de pek kullanılmamış. kitabın büyük kısmını allah'tan neden ve nasıl korkulması gerektiği üzerine uyarılar oluşturuyor; "dini vecibeler" ve islam'ın dünya-evren-ahiret kurgusu anlatılıyor; bir de tabii, bugün "islam alimi" olmayan insanların bir bağlama oturtmakta çok zorlanacağı göndermeler, olaylar, insanlar var.

bütün bunları ayıkladıktan sonraysa, günlük yaşamda müslüman olmak ne demek sorusuna yanıt oluşturan ayetler kalıyor. ben bunları çok ilginç buluyorum, iki açıdan: hıristiyanlık temelli bir ahlakın karşısına, islamiyet temelli bir ahlak konulduğunda, ortaya ne gibi benzerlik ve farklılıklar çıkıyor, merak ediyorum; ikincisi, "müslümanım" diyenlerin, yaşam pratiklerinin ne kadarını doğrudan kuran'a dayandırdığını, ne kadarınınsa ikincil edebiyata dayandığını görmek istiyorum. pek çok müslümanın, kuran'ın ne dediğini doğru dürüst bilmediğini de bizzat sorarak görmüşlüğüm var.

o yüzden bana ilginç geldi böyle bir kitap.

1 yorum:

  1. açıkçası evet, kuran'nın de dediğini bilmeksizin kendisinin müslüman olduğunu söyleyenler ya da kuran'a rağmen müslüman olduğunu söyleyenler var. sözgelimi; "ahireti anlayamıyorum, bana ters geliyor" diyen biri müslümanım diyebiliyor. imanın şartlarını ezbere söyleyen biri "meleklere inanamıyorum" diyebiliyor. peki yanlış nerede, nasıl yapılıyor?

    bu tartışılması gereken bir konu. "kuran ne diyor" bu tartışmaya başlamak için iyi bir giriş kapısı olabilir. kuran'ın hangi konuda ne dediğine bakıldıktan sonra konunun uzmanlarının bu ayetler üzerine neler söyledikleri görülebilir; işte o noktadan sonra kuran'ın dediklerini işitenler gerçekten iman edip etmeme noktasında seçim yapabilir. kişi kendisine seslenen kitabın ne dediğini bilmeksizin nasıl ona inanabilir?

    YanıtlaSil

adınızın görünmesini istiyorsanız ama google hesabınız yoksa lütfen yorumunuzun sonuna adınızı ekleyin.